Πανελλαδικές 2022: Οι νέες αλλαγές
Αλλαγές “κλειδιά” στο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ θα ισχύσουν στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις χωρίς να αποκλείονται και διορθωτικές κινήσεις εν μέσω του νέου σχολικού έτους.
Πρώτον, έχουμε αλλαγές στο Μηχανογραφικό. Νέα τμήματα θα κάνουν πρώτη φορά εμφάνιση και κάποια άλλα θα ενταχθούν και σε άλλα πεδία. Συγκεκριμένα:
Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ».
Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες των Πανελλαδικών του 2022 είναι τα 3 Μηχανογραφικά τα οποία θα έχουν δυνατότητα να συμπληρώσουν οι μαθητές. Το Μηχανογραφικό για τα Δημόσια ΙΕΚ ξεκίνησε ως θεσμός από τις Πανελλαδικές του 2021 και ουσιαστικά ήταν ένα έξυπνο τέχνασμα του Υπουργείου να «χρυσώσει» το χάπι σε όσα παιδιά έμειναν έξω από τα ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ.
Από φέτος, όμως, έχουμε το διπλό Μηχανογραφικό. Τον Ιούλιο, μετά τις βαθμολογίες οι μαθητές μπορούν να καταθέσουν το πρώτο Μηχανογραφικό στο οποίο μπορούν να δηλώσουν μόνο το 10% των τμημάτων του πεδίου τους και στο ΕΠΑΛ το 20%. Αν δεν επιτύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο από τα δηλωθέντα τμήματα τότε έχουν τη δυνατότητα τον Αύγουστο να κάνουν ένα δεύτερο Μηχανογραφικό στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όσα τμήματα επιθυμούν αλλά από τα εναπομείναντα. Το διπλό Μηχανογραφικό καθιστά τη συμπλήρωσή του έναν δύσκολο γρίφο και θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από τους μαθητές.
Παράλληλα με το Α Μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις των τμημάτων για τα ΑΕΙ, οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το Β Μηχανογραφικό με τις ειδικότητες για τα ΙΕΚ.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή στις Πανελλαδικές του 2022 είναι πως οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα καθορίζονται πλέον όχι από το Υπουργείο αλλά από τα ίδια τα τμήματα. Ο κατώτατος συντελεστής στα 4 μαθήματα πρέπει να είναι το 20%. Επομένως «περισσεύει» ένα 20% ακόμα που θα το μοιράσουν τα τμήματα στα 4 μαθήματα όπως κρίνουν αυτά σωστά.
Οι στρατιωτικές σχολές και τα σώματα Ασφάλειας έχουν ήδη ανακοινώσει τους συντελεστές βαρύτητας για τις Πανελλαδικές του 2022. Μέσα στο έτος όλα τα τμήματα θα ανακοινώσουν τους συντελεστές βαρύτητας. Προφανώς, καταλαβαίνουμε πως ένας μαθητής με την ίδια βαθμολογία θα έχει διαφορετικά μόρια ανάλογα το τμήμα που τον ενδιαφέρει.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να υπάρχει και θεωρείται βέβαιο ότι πολλά τμήματα, αφού πλέον διαπίστωσαν πως λειτουργεί στην πράξη η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα τροποποιήσουν τον Συντελεστή
Άλλες αλλαγές που ενδιαφέρουν μια μερίδα μαθητών:
- Οι απόφοιτοι θα δώσουν με το ίδιο σύστημα, ύλη και μαθήματα με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου αφού είναι σαφής η πρόθεση του Υπουργείου να μην υπάρχει παλιό και νέο σύστημα. Για παράδειγμα, μαθητές που πέρυσι εξετάστηκαν στην Κοινωνιολογία, φέτος θα πρέπει να δώσουν Λατινικά.
- Οι εξετάσεις για τα αγωνίσματα για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές θα γίνουν την Άνοιξη του 2022 και όχι μετά το πέρας των Πανελλαδικών όπως γίνοταν μέχρι πέρυσι.
- Οι μαθητές που ενδιαφέρονται για το τμήμα «Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης» θα εξεταστούν μόνο στο ελεύθερο σχέδιο.
Τέλος, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου δεν δώσουν τις Απολυτήριες Εξετάσεις με θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων και επίσης ας τονιστεί για άλλη μια φορά πως ο βαθμός Απολυτηρίου του Λυκείου δεν διαδραματίζει κάποιο ρόλο για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Πηγή : yourcareer.gr